Marketing Műhely

Marketing Műhely

Vár ránk a nagy világ

2013. május 09. - Gaál Máté

A BKF Marketing Műhelye újabb lehetőséget kapott, hogy megjelenhessen – mi több - szakmailag profitálhasson egy rendezvényből. A legutóbbi, „ A külpiacra lépés finanszírozása” elnevezésű konferenciára két tagot delegálhatott a műhely. Jómagam, Kovács Eszter Anna és Gaál Máté nem csak jelenlétünkkel képviseltük a BKF-et és a műhelyt; aktív hallgatóságként kérdéseinkkel próbáltuk a rendezvény fő témáját közelebb hozni és kivetíteni az fiatalságra.

A kizárólag szakmai körökben meghirdetett konferenciát a HVCA, a Magyar Külgazdasági Szövetség, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az M27 Absolvo rendezte meg.  Az esemény névadójául szolgáló témát az előadók egyaránt vizsgálták állami valamint versenyszférai szemszögből, ezáltal tágítva a kis-, és középvállalkozások számára elérhető lehetőségeket. Az előadások után egy panelbeszélgetésben interaktívabbá tették az addig egyoldalú kommunikációt. Immáron mi is kérdezhettünk a szakemberektől. Kérdéseink leginkább az egyre közeledő munkavállalásra, avagy bátrabb hallgatók esetében cégindításra irányultak. Hiszen nap, mint nap halljuk, hogy az idegen nyelvek ismerete egyre inkább értékesebb, azonban most „valódi” üzletemberek szájából is elhangzott az imént említett aranyigazság, ezzel is megfoghatóbbá téve az elméletet.

KKV-ként a külpiacra lépéshez három dolog kell: pénz, szakemberek és JPÉ. Ez a mondat akár mottójául is szolgálhat a csütörtöki rendezvénynek. Az előadók nem győzték kellőképp kihangsúlyozni az előzetes kutatás és a marketing nem elhanyagolható fontosságát. Ezt a két szegmenst hangsúlyozták szinte kivétel nélkül, ugyanis tapasztalataik alapján ez az a két terület, melyre a legtöbb KKV legyintve annyit mond, hogy fölösleges pénzkidobás, vagy, hogy szakemberek nélkül is kivitelezhető.  Azonban ha valaki mégis exportra, vagy külhoni terjeszkedésre adja a fejét, szükségszerűen számolnia kell ezekkel, mi több, a büdzsé jelentős részét kell áldoznia rá, hogy hosszútávon sikeres vállalkozásként vihesse tovább a magyarországi anyavállalat know-how-ját.

Kovács Eszter Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://hamarmu.blog.hu/api/trackback/id/tr285291939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása